Samspillet mellom rommet og menneskele i det

Arkitekturpsykologi er fortsatt et ganske nytt og for de fleste et ukjent fagområde i Norge. Det burde det ikke være! Arkitekturpsykologi handler om hvordan vi påvirkes av og bruker rommene vi er i, samspillet mellom oss og rommene som omgir våre liv.

Hva vi gjør på kjøkkenet og hva gjør vi på stua? Hva gjør vi i kaffebaren og hvordan utnytter vi kontorets alle soner og rom? Rom lages for å bringe folk sammen. Rom utformes ulikt fordi rommet forsøker å bidra til en opplevelse og samtidig legge til rette for en ønsket eller forventet atferd. Rom henter frem følelser i oss og gir retning for vår aktivitet.

For ofte tegner arkitektene sine løsninger ut fra egne antakelser og på rent estetisk grunnlag uten å forholde seg til psykologiske konsekvenser. Når det er sagt er det nå en økende nysgjerrighet på psykologisk kompetanse blant mange arkitekter.

I kontorutviklingsprosjekter skal brukerens behov ivaretas gjennom et romprogram som sikrer at man har de rette rom og funksjoner. Men hvordan vurdere man konsekvenser for sosiale relasjoner, følelser, trivsel og produktivitet? Blir dette overlatt til tilfeldighetene? I kravspesifikasjonen, forløperen til romprogrammet, bør organisasjonspsykologen derfor ha en tydelig rolle.

Hos arkitekter og eiendomsutviklere er det nå en økende bevissthet om viktigheten av organisasjonspsykologens rolle i prosessen frem mot en kontorløsning som ivaretar og legger til rette for samspillet mellom oss. I praksis betyr det at gode kontorløsninger i fremtiden blir et resultat av at en jobber tverrfaglig i team med organisasjonspsykolog og arkitekt for å finne løsninger som er tilpasset bedriften.

I dag er begrepet arbeidsplassrådgiver i ferd med å få fotfeste hos virksomheter som skal utvikle sin nye kontorløsning. Arbeidsplassrådgiverens rolle er å kartlegge og utvikle organisasjonens kjerneprosesser som bl a samhandlingskultur, møtekultur og arbeidsmåter. Etterspørselen etter slik prosessveiledning er stigende og det er viktig for fremtidige kontorutviklingsprosjekter.

Referanse: Oddvar Skjæveland, arkitekturpsykolog og ledende fagperson innen miljøpsykologi